UPUTSTVA ZA UČESNIKE

Kako biste mogli da učestvujete na ovoj konferenciji potrebno je da imate nalog na platformi ZOOM. Pored toga, preporučujemo vam da se povežete preko aplikacije ZOOM kako biste mogli da koristite sve funkcije.
Preuzimanje aplikacije ZOOM i kreiranje naloga su besplatni, a mogu se brzo obaviti preko sajta: zoom.us. Morate se prijaviti na nalog ZOOM pre nego što se priključite sastanku.

Imajte na umu da svaki učesnik mora da kontaktira Prijemni pult pre početka sastanka kako bi se prijavio i dobio lozinku za konferencijske sale. Moderator će voditi diskusije, učesnici će moći da govore i postavljaju svoja pitanja zahvaljujući tasteru za podizanje ruke u aplikaciji ZOOM. Svim učesnicima će mikrofoni automatski biti isključeni, pa vas molimo da sačekate da vam organizator sastanka uključi mikrofon pre nego što počnete da govorite.

U nastavku su informacije koje će pomoći polaznicima da nesmetano učestvuju na ovoj veb konferenciji.

Korišćenje platforme ZOOM: tokom ove konferencije će se koristiti platforma ZOOM. Zato smo za vas pripremili uputstvo kako bismo objasnili kako se koristi ZOOM. Ako niste upoznati sa ovom alatkom, toplo preporučujemo da je testirate pre konferencije. Naš tim vam stoji na raspolaganju za zakazivanje probe uživo. Potrebno je samo da pošaljete email na memorialdelashoah-2021-d6@premc.org

Postavljanje pitanja: Imajte na umu da će svim učesnicima mikrofoni automatski biti isključeni kada se priključe sastanku. Da biste postavili pitanje u delu predviđenom za pitanja i odgovore, dovoljno je da podignete ruku (kliknite ovde da saznate kako) i sačekajte da moderator uključi vaš mikrofon. Ukoliko imate tehničkih problema, u sobi za razgovor možete da zatražite pomoć tehničara.

Izbor željenog jezika: Odabraćete odgovarajući audio kanal kako biste mogli da slušate konferenciju na jeziku koji želite. Dugme pod nazivom „simultani prevod“ će biti dostupno u donjem delu vašeg prozora u aplikaciji ZOOM. Dovoljno je da kliknete i odaberete jezik koji želite da slušate. Dve opcije će biti dostupne: engleski i francuski. Obezbedili smo i Uputstvo a korišćenje mogućnosti simultanog prevoda u aplikaciji ZOOM.

Glasanje u anketama: Prozor za glasanje automatski će se pojaviti na vašem ekranu. Na njemu ćete moći direktno da odgovorite. Ako se ovaj prozor ne prikaže, kliknite na dugme za glasanje na dnu ekrana. Za više detalja možete konsultovati ova uputstva.

Podešavanje uređaja: Priključite laptop na punjač i pripremite slušalice i mikrofon. Toplo preporučujemo da ih koristite kao zvučnik kada postavljate pitanje ili u sobi za umrežavanje kako biste bili sigurni da vas učesnici dobro čuju.

Podešavanje kamere: Kako podesiti kameru? Najbolji način da postavite kameru kako bi se videlo celo lice je da je stavite u nivo očiju ili malo iznad. Ukoliko je potrebno, možete da postavite nekoliko knjiga ispod vašeg kompjutera kako biste postigli željenu visinu. Treba da budete primaknuti kameri, ali ne suviše. Kadar bi trebalo da uokviri vaše lice, vrat i ramena. Treba da budete u centru kadra.

Isključivanje kamere u slučaju problema sa konekcijom: Ukoliko imate problema sa internet konekcijom tokom sastanka, molimo vas da isključite kameru. Konekcija će biti bolja ukoliko su aktivni samo najvažniji programi. .

Osvetljenje: Svetlost bi trebalo da vam pada na lice, a pozadina da ostane zamračena. Izvor svetlosti bi trebalo da je ispred vas. Savetujemo vam prirodno svetlo.

Pozadina: Obratite pažnju na pozadinu ukoliko ste kod kuće. Svedite na najmanju moguću meru sve što se nalazi u pozadini, a što bi moglo da smeta učesnicima. Takođe, možete da koristite virtuelnu pozadinu prilagođenu konferenciji, koja je dostupna ovde. Da biste to uradili, za vas smo pripremili uputstvo kako da promenite virtuelnu pozadinu.

Kako da sebi date ime: Molimo vas da kao korisničko ime stavite vaše ime i prezime.

Izaberite mirno mesto : Potrudite se da budete u mirnom okruženju: proverite akustiku prostorije u kojoj se nalazite, postarajte se da nema pozadinske buke, da psi ne laju, da ljudi ne prolaze, i slično.

Izbegnite ometanje: Vaše okruženje treba da bude svedeno. Izbegnite sve što može da vas ometa, sve predmete koji privlače vašu pažnju i koje biste mogli da dodirujete dok se obraćate auditorijumu, kao što su, na primer, ključevi i slično.

Provera brzine konekcije: Ako sa drugima delite internet konekciju, zamolite ih da smanje prenos podataka. Postarajte se da učesnici ne gledaju vašu mutnu ili pikselizovanu sliku.